info(at)monsuuni.fi | 040 5692482
Ajankohta: 21-29.9.2019
Matkahinta: 1650€
Varaa matkasi

Aerial cityscape of Bukhara on sunset with Po-i-Kalan architectural complex and Kalyan minaret, Uzbekistan

Silkkitien helmiä – Uzbekistanin kierros 21-29.9.2019

Tervetuloa matkalle Silkkitien sydämeen. Uzhbekistan on tuttu ja tuntematon maa täynnä eksotiikkaa ja historiaa. Maan rakennustaiteessa näkyy vahva persialainen vaikutus. Historiaan ja kulttuuriin ovat vaikuttaneetalueen suurvallat persialaisista mongoleihin. Uzhbekistan oli myöskin osa Neuvostoliittoa ja sai itsenäisyytensä sen hajottua. Mielenkiintoinen tuttavuus, joka ei jätä kävijää kylmäksi. Tervetuloa matkalle mukaan.

21.9. Lento kohti Uzhbekistania, perille saapuminen aamuyöstä, rajamuodollisuudet ja hotelliin siirtyminen.

22.9. Lepoa matkan rasituksista ja noin suuntaamme kaupungille, jolla on ikää 2200 vuotta. Tashkentissä on vielä nähtävissä sen pitkä historia. Saamme tutustua vanhankaupungin kupeessa 1500 luvulta olevaan kukeldashin madrasa-koraanikoulu. Tämä on Keski-Aasian suurin uskonnollinen koulu. Basaari taasen vie meidät suoraan 1000 ja 1 yön tunnelmiin ja kaupungin tärkein moskeija, Hast Imam tutustuttaa meidät alueen uskonnolliseen elämään. Moskeijassa tärkeitä historiallisia  tekstejä. Yöpyminen Tashkentissa.

23.9 Aamiaisen jälkeen siirtyminen lentokentälle ja lento Urgenchiin, josta matkustamme Khivaan. Tämä on kaupunki, jota kutsutaan maailman seitsämänneksi ihmeeksi. Historiallinen kaupunki täynnä eksotiikkaa, kuin suoraan 1000 ja 1 yön tarinoista. Kaupunki muistuttaakin laajaa ulkoilma museota, joka sisältää Ichan-Kalan linnakkeen jykevine muureineen ja portteineen.Linnakkeen sisällä löytyykin hyvin kauniita minareetteja, madrasoita, Khivan arkkitehtuurin saavutuksia.

Kunya Ark linnake on kaupunki kaupungissa. Täällä sijaitsi kaanin moskeija ja residenssi, oikeuspalatsi, vastaanottotilat, haaremi, hevostallit ja varuskunnan tilat.

Jume moskeija, joka on rakennettu 900 luvulla pitää sisällään pylväikön, jotka on tehty puusta. Tänne aikanaan mahtui kaikki kaupungin miehet perjantairukoukseen.

Khiva on kaupunki, jossa on paljon mielenkiintoista nähtävää. Minareetteja, madrasoita, islamilaisten pyhimysten hautoja, palatseja. Iranissa käyneet voivat miettiä persialaisen kulttuurin vaikutteita. Yöpyminen Khivassa.

24.9. Matka kohti Bukharaa, ajoaikaa noin 6-8 tuntia ja matkaa 480km. Pysähdymme välimatkalla tauoille. Yöpyminen Bukharassa.

25.9. Aamianen hotellissa ja tutustuminen Bukharaan, joka on yksi maailman vanhimmista kaupungeista.Bukhara tulee Sanskriitin sanasta vihara, joka tarkoittaa luostaria ja kiinan kielen sanasta Bihar, jumalten paikka. Kaupungin prustajana pidetään muinaista persialaista prinssiä Siyavushia, joka rakennutti Arkin linnakkeen.

Kalyan Minareetti nousee 47 m korkeuteen. Kalyan on rakennettu taitavana käsityönä 1127. Kyseisellä minareetilla oli 1800 luvulla kyseenalainen maine. Tänään tuon minareetin silhuetti on Bukharan tunnus. Vieressä sijaitsee madrasa Mir -i-arab 1500-luvulta, joka on vieläkin käytössä.

Ismail Samanin mausoleumi 900 luvulta on Keski-Aasian vanhin rakennus. Tämä on uniikki rakennustaiteen helmi, joka houkuttelee luokseen ihailioita ympäri maailman. Tämän mausoleumin sanotaan saaneen vaikutteita zorahustralaisesta tulitemppelistä.

Chashma Ayub eli Jobin lähde. Legendan mukaan Job tuli Bukharaan ja huomasi, että maa kärsii kuivuudesta. Job löi maahan ja tästä aukesi lähde, joka on nähtävissä vielä tänäänkin. Lähteen vedellä uskotaan olevan parantavia ominaisuuksia. Yö Bukharassa.

26.9. Aamiainen, jonka jälkeen matkaamme Shahrizabsiin 200km, noin 4 tunnin matka. Kaupunki sijaitsee Tahta Karachan solan jälkeen, noin 650m korkeudessa. Kaupungin nimi tarkoittaa vihreää kaupunkia ja tämä taas kertoo riittävästä saiteiden määrästä. Shahrizabsilla on ikää 2700 vuotta ja on muinaisen Sogdien valtakunnan pääkaupunki. Heidän kansakuntansa lähettiläiden korkokuvia voi vielä nähdä Iranissa Peresepoliksen raunioilla. Eli kansat ovat olleet hyvinkin vuorovaikutuksessa keskenään. Samoin tuo kaupungin nimi tulee farsin kielestä.

Ak-Saray, valkoinen palatsi, joka on rakennettu 1379-1409 Tamerlanen toimesta, Hän kirjoitutti, jos haastat meidät, katso ensin rakennuksiamme.

Dorut Tillovat on rakennuskompleksi 1300 luvulta. Täällä sijaitsevat  Kok Gumboz moskeija 1437, Shamsiddin Kulolin madrasa ja mausoleumi. Täällä sijaitsevat myös Tamerlanen perheen haudat. Suku joka hallitsi suurta osaa Aasiaa, Persiaa. Nyt heidän hautansa ovat Uzhbekistanissa, kaupungissa, jonka nimeä täällä ei tunneta. Näin maailma muuttuu.

27.9. Aamiaisen jälkeen menemme rautatieasemalla ja otamme erikoisnopean junan Afrasiabin Samarkandiin. Samarkand – yksi vanhimmista kaupungeista maailmassa. Ikää kaupungilla on 2750 vuotta.Samarkand sijaitsee kauniissa Zafrashan joen laaksossa, Pamir Alai vuorten ympäröiminä. Aleksanteri Suuri, Genghis Khan ja Timur, tekivät Samarkandista pääkaupunkinsa, liittäen näin kaupungin nimen historian lehdille. Samarkandista tuli myöstieteen ja kulttuurin pääkaupunki Timurin pojanpojan hallintoaikana,

Registanin aukio, jonka kolme reunaaon kauniiden rakennusten ympäröiminä. Kolme kaunista madrassaa, joista vanhin Ulugbek on rakennettu 1417-1420. Vierellä ovat myös Sher -Dorin 1619-1636 ja Tilla-Karin 1647-1660 madrasat.  Rakennusten siniset lasitetut tiilet loistavat kauniisti auringonpaisteessa.

Bibi Khanum tulee persian kielestä ja tarkoittaa Bibi rouvaa. Bibi Rouvan legendan mukaan hallitsija rakennutti vaimolleen kauniin moskeijan Intiasta paluun kunniaksi. Legenda kertoi vispilänkaupasta arkitehdin ja Bibi Khanumin välillä, mutta tiedä häntä. Kenties opas osaa valaista asiaa tarkemmin. Yöpyminen Samarkandissa.

28.9 Aamiaisen jälkeen lentokentälle ja saavumme Tashkentiin. Majoittautuminen ja kaupunkiin tutustuminen. Yksi mahdollisista Profeetta Danielin hautapaikoista sijaitsee täällä ja hänelle onkin nimetty hautamausoleumi. Tämä paikka on kolmen uskonnon kristinuskon juutalaisuuden ja islamin yhteinen pyhiinvaelluspaikka.

Muita nähtävyyksiä ovat paikallinen historiallisella menetelmällä valmistettava paperi, Ulugbekin observatorio ja itse kaupungin tunnelmaan tutustuminen. Valmistaudumme kotimatkaa varten. Yöpyminen Tashkentissa

29.9. Kuljetus lentokentälle ja matka kohti kotia voi alkaa.

Matkan hinta on 1650 euroa ja lisäksi tulee viisumimaksu, joka maksetaan Tashkentin lentoasemalla 40USD. 1hh lisä on 250 euroa.

Matka sisältää:

 • lennot Helsinki – Tashkent – Helsinki ryhmän kanssa
 • majoituksen 2 hh aamiaisella
 • ohjelman mukaiset kuljetukset Uzhbekistanissa
 • ohjelman mukaiset pääsyliput
 • englanninkielisen opastuksen
 • suomalaisen matkanjohtajan

Matkaan ei sisälly:

 • viisumia, joka 40 USD. Maksu maksetaan Tashkentin lentoasemalla.
 • maastapoistumisveroja, maksuja, jotka eivät sisälly lentolippuun.
 • juomarahoja
 • 1hh lisää, joka on 250 euroa/ henkilö. Jos ilmoittautuu yksin ja samaa sukupuolta olevaa huonetoveria ei ole saatavilla, joutuu maksamaan tämän lisän.
 • vakuutusta, tärkeää on tarkistaa, että vakuutuksesi sisältää peruutusturvan, joka soveltuu Uzhbekistaniin.
 • henkilökohtaisia menoja

Kuvagalleria